Sivas’ta Kale Cami civarında yer alan, Osmanlı kültürünü yansıtan iki özel taş, asırlardır taşıdığı anlam ile kendisine hayran bırakıyor.

Tarihi kent meydanındaki Kale Cami civarındaki “yitik ve sadaka” taşları, Osmanlı toplumundaki yardımlaşma, dayanışma ve güven kültürünü temsil ediyor. Cami çevresinde bulunan Osmanlı döneminde kaybolan eşyaların bırakıldığı ‘yitik taşı’ ile içi delikli ‘sadaka taşı’ dönemin sadaka kültürünü gözler önüne seriyor. Sadaka yapan ve sadakayı alan kişinin birbirlerini görmediği bu dayanışma kültürü günümüzde unutulmaya yüz tuttu. Binlerce kişinin her gün önünden geçtiği Kale Camisi’ndeki örnek iki taşın anlamını öğrenenlerse yardımlaşma kültürünün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladıklarını ifade ediyor.

“Keşke daha önceden öğrenmiş olsaydım”

Her gün önünden geçseler dahi bu iki taşın ne anlama geldiğini bilmediğini belirten Nurca Balta, “Tarihimizin bu güzelliklerini keşke daha önceden öğrenmiş olsaydım. Sivaslı olup da bu güzellikleri bilmemek çok üzücü. Geçmişimizin, Osmanlı’nın bize bıraktığı bu değerler ile gurur duymamız gerekiyor. Her gün önünden geçmesek de gelip fotoğrafını çekip tarihini araştırsak” diye konuştu.

“Bir elin verdiğini diğer el görmemeli”

Kente gezmeye gelen Selim ve Mine Yıldız çifti, dinimizin gereğince de bir elin verdiğini diğer elin görmemesi gerektiğini ve sadaka taşının da bu düşünceyle yapılığını belirterek, “Eşim ve çocuğumla Sivas’a gezmeye gelmiştik. Böylesi iki tane tarihi değerin olduğunu da görüp öğrenince çok mutlu olduk. Dinimizce de bir elin verdiğini de diğer elin görmemesi lazım, sadaka taşı da bu düşünceyle yapılmış bir şey. Başka illerde de sadaka taşlarının olduğunu biliyordum ancak Sivas’ta olduğunu bilmiyordum. Bu tarz kültürel değerlerimizin unutulmaması gerektiğini düşünüyorum. Kültürel değerlerimizin daha çok bilinip ön plana çıkarılması için ne varsa yapmamız gerekiyor. Çok değerli eserlerimiz var unutmamamız ve unutturmamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: iha