Bu miktar, bir fakiri tam bir gün boyunca doyuracak miktarda olduğu ve genellikle iki öğün yemek olarak hesaplandığı belirtilmektedir.

Fidye Nedir ve Kimlere Verilir?

Fidye, İslam dinine göre, Ramazan ayında oruç tutamayan kişilerin ödemesi gereken bir bedeldir. Fidye, sadaka-i fıtır miktarında olup, bir fakiri bir gün doyurma değerindedir. Oruç fidyeleri, Ramazan ayı içerisinde düzenli olarak ya da Ramazan sonunda toplu bir şekilde verilebilir. Ayrıca, Ramazan ayı bitse dahi ödenmemiş fidyeler, sonrasında da ödenebilir.

Fidye, oruç tutamama durumunda olan Müslümanların ödemekle yükümlü olduğu bir nevi sadakadır. Fidye miktarı, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve zekât gibi, fidyenin de direk ya da dolaylı olarak veren kişiye yarar sağlamaması gerekir. Bu nedenle, kişinin üst soya (anası, babası, dede ve nineleri) ve alt soya (çocukları, torunları) fidye, zekât veya fıtır sadakası vermesi uygun değildir. Bunun yanı sıra, eşlere de bu yardımların yapılması caiz değildir. Ancak, kardeşler, teyzeler, dayılar, amcalar, hallar ve onların çocukları gibi diğer akrabalar zengin değillerse, onlara fidye, zekât veya fıtır sadakası verilebilir.

2024 Yılında Oruç Fidyesi Ödeme Miktarı

2024 yılı için belirlenen oruç fidyesi miktarı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 130 TL olarak açıklanmıştır. Bu miktarın, muhtaç durumdaki bireylerin ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir rol oynaması beklenmektedir. Fidye ödemeleri, ilgili vakıflar aracılığı ile yapılabilir ve bu sayede ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilir.

Fidye ödemesi, Ramazan ayının manevi atmosferine katkıda bulunmanın yanı sıra, ihtiyaç sahiplerine destek olmanın da bir yoludur. Bu kapsamda, oruç tutamayacak durumda olan Müslümanların, belirlenen miktar üzerinden fidyelerini ödemeleri gerekmektedir.

Editör: Ayten Gülez Kaya