Sürdürülebilir bir ekonomiye geçişin sağlanması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı ile bütünleşmenin korunması amacıyla oluşturulan Yeşil Mutabakat Eylem Planı çerçevesinde OSB’ler için getirilen Yeşil OSB Sertifikasına Niğde OSB hazır hale geldi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TSE tarafından zorunlu hale getirilen Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi Projesi’nin temel amacı ülkemizde yer alan sanayi bölgelerini, sürdürülebilir kalkınma amaçları istikametinde, sürekli gelişim prensibi benimsenerek uluslararası standartlara ulaştırmak. Niğde OSB’den yapılan açıklamada bu amaç istikametinde, Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemine dahil olmak amacıyla ön şartlar ve performans kriterlerinin tamamlandığı bildirildi. Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgesi Sertifikasyon Sistemi ön kriterleri ve performans kriterlerinde amacın organize sanayi bölgelerinin yönetim ve izlemeye ilişkin performansının artırılması su, atık su, atık ve kaynakları yönetmek için sürdürülebilir araçlar sağlayarak ve OSB’lerin çevresel ayak izlerini en aza indirerek çevresel performanslarının artırılması, iklim değişikliği sorunları ile çevre üzerindeki yerel ve küresel etkilerin ele alınmasını, işçi hakları ve çalışma şartları, cinsiyet, topluluk diyaloğu, sosyal altyapı dahil olmak üzere toplumun ve çalışanların ihtiyaçlarını ele alarak sosyal performansın iyileştirilmesi ve OSB yöneticileri ve işletme sahipleri için ekonomik performansın artırılması olarak ifade edildi. Yeşil OSB Sertifikasyonu için hazır hale getirilen Niğde OSB’de çevre kriterlerine uygun olan tesislere arsa tahsisi yapıldığı, kömür yakan bacalı tesislere ve çevre kirliliği oluşturacak hiçbir tesise arsa tahsisi yapmadığı belirtildi. Niğde OSB ‘de parklar, yol kenarları ve sağlık koruma bantlarının 80 bin çam ağacı, bin adet badem ağacı ve 150 bin lavanta ile yeşillendirildiği, yeni inşa edilen ilave tesis ile birlikte ile atık sularını arıtarak sulama suyu kalitesindeki atık suyunu tarımsal sulamaya verdiği belirtildi. Güneş enerji santralleri ile de yenilenebilir enerji kullanarak karbon ayak izninin de azaltıldığı Niğde OSB, Enerji Yönetim Sistemi Belgesi Ve Çevre Yönetim Sistemi Belgesi Sertifikalarını almaya hak kazandı.

Niğde OSB içerisindeki tüm firmaların ve OSB faaliyetlerindeki Karbon Ayak İzi hesabı işlemlerinin tamamlanması sonrasında Yeşil OSB Sertifikası için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı aracılığı ile TSE Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapılarak, denetimler sonrasında belgeleme işi tamamlanacak.

Kaynak: iha