Geleceğin için doğru tercih
YKS maratonu sona erdi, tercih dönemi başladı. Üniversite adayları okumak istedikleri bölüm için araştırmalara başladı. Öğrencilerin bu araştırmasına ışık tutmak amacıyla gözde mesleklerin başarılı isimlerine sorduk. Niçin o mesleği seçtiler, aradıklarını bulabildiler mi, yaptıkları işi seviyorlar mı? Daha da önemlisi gençlere kendi mesleklerini tavsiye ederler mi?
Son konuğumuz Elektrik-Elektronik Mühendisi Batuhan Güz oldu. Az da olsa faydamız dokunduysa ne mutlu bize…
Rabia Uçar – O. Hakan Karslı
Elektrik-Elektronik Mühendisi Batuhan Güz mühendislik bölümünü tercih etmek isteyen üniversite adaylarına meslek hakkında önerilerde bulundu. Gazetemiz Bizim Sakarya’ya konuşan Güz, bölümü okumanın zor olmadığını belirterek insanlığa faydalı işler ortaya koyabilmenin ve yaşam kalitelerini arttırmanın bölümün temelini oluşturduğunu söyledi.
“AMACIM FAYDA SAĞLAMAK”
İnsanların yaşamlarını kolaylaştırmak için bu mesleği tercih ettiğini söyleyen Batuhan Güz, “Elektrik ve elektronik insanlığın en önemli yoldaşlarından biri olmuş durumda ve giderek bu ilişki daha ileri boyutlara ilerlemektedir. Bu sebeple insanlığa faydalı işler ortaya koyabilmek, insanların yaşam kalitelerini arttırmak ve yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla bu mesleği tercih ettim” dedi.
“GÜZEL BİR EĞİTİM GEÇİRDİM”
Güzel bir eğitim süreci geçirdiğini belirten Güz, “Mesleki eğitimin zorluk seviyesi bana göre hiç önemli bir kavram değil. Zira eğitim ne kadar zor olursa olsun akademik eğitimin iş dünyasına atılırken pek bir faydası olduğunu düşünmüyorum. Ben de öğrencilik yıllarımda zorluk çekiyorum desem de dönüp geriye baktığımda güzel bir eğitim süreci geçirdiğimi düşünüyorum. Eğitimimi de 4 yıl içerisinde tamamlayarak mezun oldum” ifadesini kullandı.
“YENİ MEZUN ZORLANIYOR”
Tecrübe sahibi olmayan üniversite mezunun iş bulma durumunun zorlayıcı olabileceğini ifade eden Güz, “ Üniversite mezunu olmak değil asıl mesele mezun olduktan sonra başlayacak derlerdi hep. Buna maalesef ben de tanık oldum. Henüz tecrübe sahibi olmadığından üniversite mezunu bir bireyin iş bulma durumu çok zor oluyor. Bütün firmalar tecrübe sahibi birey ararken kimse bu yeni mezun arkadaşların nasıl tecrübe kazanacağını düşünmüyor. Benim mezuniyetimin hemen sonrasında pandemi süreci olması sebebiyle iş arama maceram biraz geç başladı. Pandemi sonrasında ise yaklaşık 2 ay gibi bir sürede ilk tecrübeme kavuşmuş oldum” dedi.
“MESLEKİ KAZANÇ ÖNEMLİ”
Mühendis maaşlarının yetersiz olduğunu vurgulayan Güz, “İnsanların mesleki kazancı önemlidir. Ancak ilk iş için başvuru yapıyorsanız maaş en son aklınıza gelen şeylerden biridir. Genel olarak mühendis maaşlarının yetersiz olduğunu ayrıca maaş konusunda çok büyük dengesizlikler mevcut olduğunu düşünüyorum. Kendi kazancıma gelince şuan artan yaşam maliyetleri karşısında yetersiz buluyorum” diye konuştu.
“KENDİMİ GELİŞTİRME ŞANSIM OLDU”
Beklentilerinin şu an için karşılandığını belirten Güz, “Mesleğimde en büyük hedefim sürekli olarak kendimi geliştirerek mühendisliğin gereği olan çözüm kabiliyetimi geliştirmekti. Bu süreçte yoğun bir çalışma dönemi geçirmem ve iş yükümün biraz fazla olması sebebiyle kendimi geliştirme şansım oldu. Bu sebeple beklentilerim şu an için karşılanmış durumda” dedi.
“YENİLİĞE AÇIK OLMALILAR”
Mesleği tercih etmek isteyenlerin sürekli gelişime ve değişime açık olması gerektiğini söyleyen Güz, “Elektrik-Elektronik Mühendisliği çok kapsamlı bir meslek. Hemen hemen her sektörde kendine yer bulabilen bir meslek. Bu mesleği seçmek isteyenler için sürekli gelişime değişime ve yeniliğe açık olmaları gerektiğini hatırlatmak isterim. Bu meslekte Sabırlı ve çalışkan bireylerin işini severek yapması durumunda çok mutlu olacağını söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.