MMO Sakarya Temsilciliği Yürütme Kurulu Sekreteri Olgun Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, “Hızlı Tren seferlerinin 28 Mayıs 2020 tarihinde tekrar hizmete başlayacağı açıklandı. Fakat Adapazarı Treninin hizmete tekrar ne zaman gireceği ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Otobüs firmalarının yolcu taşımasına izin verilip, devlete ait olan TCDD’nin bu güzergahta faaliyetlerine durdurması çelişkili bir karardır” dedi.
Adapazarı, Kocaeli, İstanbul arasında Adapazarı Trenini kullanan binlerce kişinin halen bu imkandan faydalanamadığına işaret eden Özdemir, “Bilindiği gibi 7 yıl öncesinde Adapazarı-Haydarpaşa arasında Adapazarı Treni günde 24 sefer yapıyor ve 31 tren istasyonunda hizmet veriyordu. Son dönemde sefer sayısı 24’ten 10’ a, hizmet verdiği tren istasyonu sayısı 31’den 10’a düşürülmüştü. Pandemi sürecinde tamamen hizmet dışı kalan Adapazarı Treni seferlerinin hijyen ve sağlık kuralları gözetilerek tekrar hizmete girmesini bekliyoruz. Daha önce 7 vagon ile hizmet veren Adapazarı Treninin vagon sayısının 4’ e düşürülmesi sebebinin açıklanmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Hızlı Tren İlimizde Durmuyor
Olgun Özdemir, şunları kaydetti:
“Hızlı Trenin de Gebze, İzmit, Arifiye duraklarında durmayacağı açıklanmıştır. Gebze, Kocaeli, Sakarya halkının hızlı tren hizmetinden en kısa sürede tekrar faydalanması için, kamu kurum yetkililerinin verdiği bu kararı tekrar değerlendirilmesi istiyoruz. Pandemi öncesinde, hedeflenen günlük yolcu sayısının (50.000 kişi/gün) çok altında (gerçekleşen 6.500 kişi/gün) yolcu taşıyan İstanbul-Ankara hızlı tren sefer sayısının artırılması gerekliliğini bir kez daha gündeme getirmek isteriz. Yolcu talebi olmasına rağmen sefer sayısının artırılmaması doğru değildir.
Arifiye-Ankara arasında hizmet veren Boğaziçi Treni güzergahının öncelikle Şehrimize kadar uzatılmasını, Sefer sayısının artırılmasını talep ediyoruz.”
Yük Taşımacılığı Unutulmamalı.
“Halen ülkemizde yük taşımacılığının sadece yüzde 4’ ü demiryolu ile yapılmaktadır. İstanbul-Ankara hızlı tren projesi planlanırken, daha önce yük taşımalığı yapılan hat tamamen kullanılmaz hale getirilmiştir. Yük taşımacılığı için, yapılacağı söylenen 3. Hat halen bitirilememiştir. Haydarpaşa gibi önemli bir limanın demiryolu bağlantısı halen kullanılamaz durumdadır. Liman-Demiryolu Organize Sanayi-Demiryolu bağlantıları en kısa sürede yapılmalıdır.
Sakarya’nın geleceği için çok önemli bir yatırım olan Karasu Limanı demiryolu hattını verilen sözlere rağmen bitirilememiştir. Bu sebep ile liman yükleri karayolu ile taşınmak zorunda kalınmaktadır.
(2014 yılında 62 km’lik demiryolunun da 2 yıl içinde bitirileceğinin müjdesini Sakarya’da verilmiş idi.)
Sanayicinin hammadde ve ürettiği ürünleri ucuz ve hızlı nakledebilmesi için demiryolu bağlantısı vazgeçilmezdir.
2015 yılında bitirilmesi planlanıp halen devam eden, Konya-Karaman, Ankara-Sivas, Bursa hızlı tren projeleri için halen açılış tarihi verilememiştir. Konya-Karaman hızlı tren projesi için son olarak açılış tarihi 2020 Mayıs ayı hedef gösterilmiş, sonrasında 2020 sonu olarak revize edilmiştir. Daha da kötüsü bu hatlarda yük taşımacılığının nasıl yapılacağı ile ilgili bir açıklama yapılamamıştır.
Ulaşımın kamusal bir hak olduğunu savunmaktayız. Ulaşım ücretlerinin belirlenirken kamu yararı gözetilmesinin gerekliliğini tekrar vurgulamak istiyoruz. Yük taşımacılığı maliyetlerinin yüksek olması sebebi ( karayolu ile taşınması oranının toplam taşıma içindeki payı % 90) ile sanayicimizin, yabancı ülke sanayicileri ile rekabet etmesinin her geçen gün zorlaştığının altını çizmek isteriz.”