Kastamonu Üniversitesi’nde, Nekbe’nin 76. yıl dönümünde evlerini kaybeden ve ölen Filistinliler, düzenlenen programla anıldı.
Kastamonu Üniversitesi’nde, Filistin nüfusunun 1948’de zorunlu göçe tabi tutulması, İsrail’in Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesinin yıl dönümü olan ve "büyük felaket" olarak adlandırılan Nekbe’nin 76. yıl dönümünde Uluslararası Öğrenci Topluluğu adına Filistinli öğrenciler tarafından anma programı düzenlendi. Programa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ömer Küçük ve Prof. Dr. Mehmet Atalan ile Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Mehmet Sena Aygül, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Anma etkinliğinin açılışında konuşan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri Saja Eshtaya ve Farah Ali Hassan, İsrail’in Filistin’de gerçekleştirdiği ihlal ve katliamların, 14 Mayıs 1948’de Filistin topraklarında işgal devletinin kuruluşunu ilan etmesiyle daha da şiddetlendiğini belirtti. Nekbe’nin, 500’den fazla köyün İsrail tarafından yerle bir edilmesi ve 800 bin Filistinlinin kitlesel göçüyle sonuçlanan bir olay olarak tarihlerde yer aldığını vurgulayan öğrenciler, yapılan işgali kınadı.
Uluslararası Öğrenci Topluluğu Filistin Temsilcisi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğrencisi Malik Qnebe ise, “Bugün Nekbe’nin yıldönümünde sürgün edilenlerin acılarını ve kayıplarını anıyor, onların direniş ve umut dolu hikayelerini hatırlıyoruz. Ancak unutmamalıyız ki Nekbe sadece geçmişte kalan bir olay değil, hala devam etmekte olan bir gerçektir. Filistin halkı, hala kendi topraklarında özgürce yaşama hakkını aramaktadır” dedi.