"Ülkemizde en yaygın 5 kanserden biri kolon kanseri"   

 "Kolon kanserinden korunmak için kolonoskopi şart"   

 "Takipteki hastaların kansere yakalanma riski çok düşük"

  Acıbadem Eskişehir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Fatma Seçil Kırdök, Kolon Kanseri Ayı vesilesiyle Türkiye’de görülme sıklığı en yaygın 5 kanser türünden biri olan kolon kanseri hakkında önemli bilgiler verdi. Tüm dünyada da ciddi bir sağlık sorunu olan kolon kanserinde erken tanı konulduğunda tedavi şansının oldukça yüksek olduğunu belirten Dr. Kırdök, “Birçok kanserde olduğu gibi, erken tanı ya da riskli lezyonların erken tedavisi ile kolon kanseri gelişimi önlenebiliyor. Risk faktörleri; ileri yaş, Crohn ve Ülseratif Kolit gibi kronik inflamatuar bağırsak hastalıkları, hareketsiz yaşam şekli, kötü beslenme, sigara, alkol kullanımı ve obezite olarak sayılabilir” dedi. 
   
  “45 yaş üzerinde kolonoskopi gerekir” 
  Tarama ve erken tanının kolon kanserinde oldukça önemli olduğunu vurgulayan Dr. Kırdök, kolonoskopi kontrolünün çok önemli olduğunu; uluslararası kılavuzlarca önerilenin, 45 yaş üzeri şikayet görülmeyen bireylerin kolonoskopi ile taranması olduğunu söyledi. Dr. Kırdök, Toplum taramalarında gaitada gizli kan testi kullanılabilse bile, testin pozitif olmasının kesin kanser varlığını göstermediği gibi, testin negatif olmasının da kanseri dışlamadığını, o nedenle kolonoskopi kontrolü mutlaka önerildiğini sözlerine ekledi. Tarama amaçlı yapılan kolonoskopilerde kolon kanserine risk oluşturabilecek polip denilen mukoza kabarıklıkları görülebileceğine değinen Dr. Kırdök, “Kolon polipleri çeşitli büyüklük ve sayıda olabilir. Birçok polip, standart kolonoskopi ile işlem sırasında, bazı büyük polipler ise daha ileri endoskopik teknikler ya da cerrahi müdahale ile çıkarılabilir. Polip çıkarıldıktan sonra patolojik inceleme sonuçlarına göre hastalar kolonoskopik takibe alınır. Kolonoskopik takipte olan hastaların kolon kanserine yakalanma ihtimali oldukça düşüktür” diye konuştu. 
   
  “Sedasyon ile kolonoskopi oldukça konforlu” 
  Dr. Kırdök, ailede özellikle birinci derece yakınlarında kolon kanseri olan kişilerin 45 yaşa gelmeleri beklenmeden, daha önceki yaşlarda kolonoskopi takibine girmelerinin kanser riski açısından oldukça faydalı olduğunu anlattı. Kolonoskopi işleminin tecrübeli kişiler tarafından yapıldığında komplikasyon oranı çok düşük bir işlem olduğunu vurgulayan Dr. Kırdök, “Sedasyon denilen anestezi türü ile yapıldığı için hastalar açısından oldukça konforludur. Hastane yatışı gerekmeksizin, işlem sonrası yaklaşık 1 saatlik takip sonrası eve dönülür. Kolonoskopi kontrolü kolon kanserine risk oluşturabilecek lezyonları önceden tespit ve tedavi etmekte çok önemli ve konforlu bir tıbbi uygulamadır” dedi. 
   
  "Önlemler, sadece kolon kanseri değil her tür sağlık problemine karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirir" 
  Kalın bağırsak kanserinden korunmak için sağlıklı yaşam alışkanlıkları, rutin kontroller kolonoskopi ve dışkıda kan testleri gerektiğinin altını çizen Dr. Kırdök, konuşmasının devamında şunları söyledi: 
  “Düzenli kontroller hastalığın erken fark edilmesini ve daha başarılı bir şekilde tedavi edilmesini sağlar. Bununla birlikte düzenli gece uykusu, sağlıklı beslenme, alkol ve sigaradan uzak durma, düzenli egzersiz yapma, stresi yönetmeyi öğrenmek oldukça önemlidir. Bu önlemler, sadece kolon kanseri değil her tür sağlık problemine karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirir." 
  KAYNAK:İHA                                   

Editör: Haber Merkezi