“Kağıt İthalatında Korunma Önlemi Uygulanmasına İlişkin Karar”ın Resmi Gazete'de yayımlanması sonrasında düzenlemeyle ilgili Obdan Sistem Genel Müdürü Arkın Obdan görüş ve değerlendirmelerde bulundu.ANKARA (İGFA) - Resmi Gazete'de yayımlanan kağıt ithalatına korunma önlemi uygulanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararına göre, ek mali yükümlülük şeklinde uygulanacak korunma önlemi; Birincil elyaf ondüle (fluting) kağıdı ve İkincil elyaf yüzey kağıdı (testlayner) çeşitlerinin ithalatını kapsıyor.

Bahsi geçen ürünler için üç yıllık bir dönem belirlendiğini belirten Arkın Obdan, “İthalat sırasında 28.07.2024 ile 27.07.2025 tarihleri arası (birinci dönem) ton başına 87 USD, 28.07.2025 ile 27.07.2026 tarihleri arası (ikinci dönem) ton başına 86 USD ve 28.07.2026 ile 27.07.2027 tarihleri arası (üçüncü dönem) ton başına 85 USD karşılığı tutarın tahsil edilmesi kararlaştırıldı. Sektör ve ürün bazında uzun zamandır yaşanan sorunlara büyük bir merhem olması beklenen bu karar kapsamında, belirlenen her bir dönem tamamlandıktan sonra iç piyasadaki üretim hareketliliğine göre kararın devamı ya da alt metinlerinin düzenlenmesi yoluna gidilecek.” açıklamasında bulundu

“KAĞIT İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI (MUAFİYET) SEÇENEĞİ DE BULUNUYOR.”

Karar çerçevesinde, karar ekinde yer alan bazı ülkelerin korunma önleminden muaf tutulabilmesi amacıyla tarife kontenjanı tanımlandığını da vurgulayan Obdan, “Tarife kontenjanı, bir verginin belli bir dönem veya miktar bazında belli bir süre için alınmaması, muafiyet sağlanması anlamına geliyor. Bunun için Ticaret Bakanlığı'ndan ithal lisansı alınması şartı var. Bu karar kapsamında, bazı ülke ve ülke grupları menşeli ürünler için tarife kontenjanı verilmesi mümkün. İthalatçıların, beyanname teslim edilmeden önce Ticaret Bakanlığı'na başvuru yaparak bu muafiyetten yararlanmaları gerekiyor. Tarife kontenjanı, belirlenen ülkeler ve gümrük bölgeleri menşeli söz konusu ürünlerin tamamı için 30 bin 624 ton olarak belirlendi. Ancak, her bir ülke veya gümrük bölgesi için bu kapsamda yapılacak ithalata uygulanacak tarife kontenjanı 10 bin 208 tonu geçemeyecek." dedi.

Kaynak: igf