“VATANDAŞ EZİYET ÇEKECEK”
Yapılan yeni düzenlemenin vatandaşa eziyet olacağının altını çizen aile hekimleri, “Aile hekimlerinin yazdığı ağrı kesici, mide koruyucu ve antibiyotiklere sınırlama getiriliyor. Aile hekimi bu grup ilaçları ildeki diğer aile hekimlerinden fazla yazar ise maaşı kesilecek! Hali ile aile hekimi bu grup ilaca ihtiyacı olan hastayı hastaneye yönlendirecek. Örnek verecek olursak; midesi ağrıyanı gastroenterolojiye, boğazı ağrıyanı Kulak Burun Boğaz’a dizi ağrıyanı ortopediye gitmesini söyleyecek. Tabi hastaneye sıra alamayan vatandaşımız evde eziyet çekecek. Daha 1 ay öncesine kadar yazdığımız ilacı yazamadığımız için hastalar ile hekimler karşı karşıya gelecek” ifadelerini kullandı.
“SAĞLIKLI KİŞİLER HEKİME CEZA OLACAK”
6 ayda bir aile hekimliğine gitmeyen kişiler için hekimlerin cezalandırılarak maaşlarında kesinti yapılacağını belirten aile hekimleri, “Son 6 ayda aile hekimine gitmeyen her kişi için aile hekimi ve hemşiresinin maaşından yüzde 50 oranında kesinti olacak. Hiçbir şikayeti olmayan vatandaşın yılda 2 kez aile hekimine gitmesi ne tıbba ne de akla uygun değildir. Zaten bir hastaya 5-10 dakika içinde bakmak zorunda olan aile hekimi bu düzenleme hayata geçer ise bu süre 1-2 dakikaya düşecek. 1-2 dakikada doğru bir muayene olamayacağından tedavi olmak isteyen vatandaşımız tedavi olamayarak yine eziyete uğramış olacak” dedi.
HEKİMLERE NÖBET DAYATMASI
Entegre Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim ve hemşirelerin gündüz aile hekimlik yapıp gece nöbet tutacak olmasının bir eziyet olduğunu belirten aile hekimleri “Nöbeti biten doktor sabah yine aile hekimliğine devam edecek. Bu eziyet değildir de nedir? Ve bu ayda en az 5 nöbet olmak zorunda. İnsani değil, dolayısı ile kabul etmemiz mümkün değil!” sözleriyle duruma tepki gösterdi.
“İYİ HEKİMLİK YAPMAK İSTİYORUZ”
Türkiye’de yapılan muayenelerin yarıdan fazlasının aile hekimleri tarafından yapıldığının altını çizen aile hekimleri, “Biz aile hekimleri iyi hekimlik yapmak istiyoruz. Vatandaşımıza yeterli vakti ayırıp doğru tanıyı koyup doğru ilacı yazmak istiyoruz. Biz yönetmeliğe göre değil tanı-tedavi kılavuzlarına göre ilaç yazarız. 2023 yılında Türkiye’de 803 milyon kişi muayene olmuş. Bunun 421 milyonunu yani yarıdan fazlasını aile hekimleri yapmış. Aile hekimlerinin sayısı Türkiye’deki tüm hekimlerin 8’de 1’i kadar olmasına rağmen vatandaşımız her hastalandığında aile hekimine gidip tedavi olmuş. Sağlık sistemin yükünün çoğunu maalesef aile hekimleri ve acil servisler çekiyor. Buraların şartlarının iyileştirilmesi beklenirken daha kötüye gitmesi kabul edilemez” dedi.
“YÖNETMELİĞİ GERİ ÇEKİN!”
Teşvik ödemesi değil, doğru tedaviyi vermek istediklerini belirten aile hekimleri, “Sağlık bakanımıza tekrar sesleniyoruz. Biz hastalarımıza yeterli vakit ayırıp doğru tedaviyi vermeyi istiyoruz! Biz teşvik ödemesi istemiyoruz! Biz emekliliğe yansıyan tek kalem maaş istiyoruz. Biz hasta bakarken puan toplamak için formüllerle hesap yapmak istemiyoruz. Biz sağlıkta şiddet istemiyoruz! Aile Sağlığı Merkezlerinin vatandaşımıza ve bize yakışır şekilde ferah, geniş, temiz ve güvenli olmasını istiyoruz! Bu eziyeti kabul etmemiz mümkün değil. Gelin bu yönetmeliği geri çekin” dedi.