Sakarya’daki tarlaları istila eden ve dadandığı fındıkların yaprakları yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan 'kahverengi kokarca' adlı böcek türü, kanser gibi yayılıyor. Arifiye başta olmak üzere çoğu ilçede ve mahalle de vatandaşların evlerini, tarlalarını istila eden böcek için çözüm önerisi arayan çiftçi Recep Kaya’nın imdadına Ferrero Ziraat Mühendisleri Azem Akbulut, Uğur Cem Bağdat ve Dilanur Demir yetişti. Mühendis Uğur Cem Bağdat, kahverengi kokarca için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek mücadelelerinde kararlı olduklarını vurguladı.

KOKARCA MÜCADELESİ SÜRÜYOR

Kokarca ile ilgili sorunlarını dile getiren çiftçi Recep Kaya, kahverengi kokarcanın tarlalarını istila ettiğini ve bu konuda yetkililerin sabahın erken saatlerinde çalışmalarına başladıklarını belirtti. Kaya ön çalışmalardan sonra ilaçlama çalışmalarına başlayacaklarını söyleyerek, “Kahverengi kokarca böceği ile mücadelemiz devam ediyor. Evimde bende pencere açamaz oldum. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ön çalışmalardan sonra ilaçlamalar yapacağız. Mücadelelerimizle kahverengi kokarca böceği tehlikesini bitireceğiz" ifadelerini kullandı.

HAYATİ ÖNEME SAHİP

Çiftçiler ve tarım yetkilileri, kahverengi kokarca ile mücadelede kararlılıkla ilerlemeye devam ediyor. Araştırmaların ve yenilikçi çözümlerin hızla hayata geçirilmesiyle birlikte, umut verici sonuçlar elde edilebileceği konusunda iyimserler. Kahverengi kokarca ile mücadeledeki bu çabalar, fındık tarlalarının ve bölge ekonomisinin geleceği için hayati öneme sahip. Bölgede çalışmalar yapan mühendisler, bu mücadelenin sürdürülebilir çözümler üzerinde odaklanması gerektiğini vurguluyor.

EVLERE DE GİRMİŞ DURUMDA!

Fındık yetiştiricisi Kaya, kahverengi kokarcaların saldırısının, bu yılın hasadına ciddi bir tehdit oluşturabileceğini belirtiyor. Tarlalarda görülen kokarca popülasyonunun hızla artmasıyla birlikte, üreticiler zararlarını minimize etmek için acil çözümler arayışında. Fındık tarlalarındaki istilanın yanı sıra, kahverengi kokarcalar artık evlere kadar girmiş durumda. Evlerde de tehdit yaratan kokarcalar için üreticiler çözüm istiyor.

“YÜZDE 80 ORANINDA ZARAR VEREBİLİR”

Tarımda yıllık 5 milyar liralık zarara yol açtığı da saptanan istilacı böceğin yok edilmesi için biyolojik mücadelenin yanı sıra kimyasal ve mekanik mücadele (elle toplanarak imha edilmesi) de sürdürülüyor. Havaların soğuması ile kışlığa geçen böcek, kırsal ile kentteki evlere de dadanarak hayatı olumsuz etkiliyor. Popülasyonunda ciddi artış gözlemlenen istilacı böcek türü yayılımını devam ettirirse, gelecek yıl fındığa yüzde 80 oranında zarar vermesi öngörülüyor.

HABER:RABİA KAYA

898B2C16 9Fa7 4205 949B A56C36244B6B72Bf0201 F1A9 4F04 B4A9 213D3286Cb01E4B42E73 9781 444D 8079 F69Bb389Fc83

Editör: Haber Merkezi