Yaklaşık 2 milyon 900 bin dekar alanda hububat üretimi yapılan Eskişehir’de, dane kaybı yüzde 1’in altına düşürüldü.

Eskişehir’de başlayan hububat hasadı, büyük ölçüde tamamlandı. 2023-2024 hububat üretim döneminde yaklaşık 2 milyon 900 bin dekar alanda arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf üretimi yapıldı. Yapılan bu üretimin yaklaşık 2 milyon 770 bin dekarlık alanında buğday ve arpa yetiştirildi. Yüzde 32’sinin sulu yüzde 68’nin kuru şartlarda üretimi yapılan buğday ve arpa üretiminin sulu alanlarında ortalama verim dekarda 600-700 kilogram üzeri olurken, kıraç alanlar dışındaki kuru alanlarda dekarda 300-400 kilogram verim ortalamaları görüldü.

Hasat süresince Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli teknik personeller dane kaybının azaltılması, yangın riskine karşı gerekli önlemlerin alınması ve operatörlerin yeterlilikleri konusunda sürekli kontrol ve denetimler ile sahada görev alarak biçerdöver kontrollerini yaptılar. 2024 yılı hububat hasat döneminde, il müdürlüğü teknik personelin yoğun çalışmaları sonucu, kontrol ve denetim sayıları önceki yıllara göre yüzde 50 oranında artış gösterdi. Yapılan yoğun kontroller ve denetimlerle eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri sonucu dane kayıp oranları Türkiye ortalamasının çok altında olacak şekilde yüzde 1’lerin altına düşürüldü. Dane kayıplarının azaltılması ile çiftçilerin gelirine önemli katkı sağlandı.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce, 2024 yılı hasat denetimlerine nohut, ayçiçeği ve dane mısır denetimleri ile aralıksız olarak hasat bitimine kadar devam edecek.

Kaynak: iha