NATO Liderler Zirvesi'nin ardından basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kuran'a yönelik saldırıların İsveç hükümetinin saldırıyı kınayan açıklamalarını not ettiklerini belirtti ve "İnsanların kutsallarına saldırmak fikir özgürlüğü değil barbarlıktır" dedi.
Erdoğan "Yaptığımız görüşmeler neticesinde tahıl anlaşması iki kez uzatıldı. 17 Temmuz'da süre doluyor. Sürenin uzatılması için görüşmelerimiz devam ediyor. Zelenski sürenin uzamasından yana, Putin'in de önerileri var" diye de konuştu.
Rusya-Ukrayna savaşında 504. günün geride kaldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı "Türkiye olarak savaşın sona ermesi için yoğun çaba harcıyoruz. Montrö Boğazlar Sözleşmesini başarıyla uyguladık. Savaş gemilerinin geçişine izin vermedik. Savaşın kazananı, barışın da kaybedeni olmaz. Bölgemizde barış umudunu yeniden yeşertmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı şöyle devam etti;
"Bazı müttefiklerimizin PKK'nın Suriye'de kurdukları çarpık ilişki ittifakın bütünlüğüne zarar veriyor. Son yıllarda yaşadığımız acıya rağmen halen terörle mücadele bunu konuşmak acı verici."
"40 yıldır bölücü terörle mücadele eden bir ülkeyiz. NATO'nun iki temel tehditten biri olarak gördüğü terörizmle mücadele şart. Şimdiye kadar binlerce vatandaşımızı terör örgütlerinin saldırılarında kaybettik. Terörle amansız ve amasız mücadele bizim kırmızı çizgimizdir, artık tüm müttefiklerimizde kararlı bir mücadele bekliyoruz. NATO tarihinde ilk defa Genel Sekreter tarafından Terörizmle Mücadele Özel Koordinatörü atanacağı duyuruldu"
"Ülkemizin beklentilerini İsveç'in taahhütlerini yerine getirmesi konusunu ele aldık. İsveç'in üyelik konusuyla ilgili önümüzdeki süreçlerin nasıl şekilleneceğini ele aldık" diyen Cumhurbaşkanı "İsveç, bizim AB'ye tam üyeliğimize ve gümrük anlaşmasının yenilenmesine destek verecek. İsveç üzerine düşeni yapmayı sürdürecek.
"Bu yol haritasını şu anda İsveç makamları pazartesi akşamı yaptığımız görüşme kapsamında bize sunacaklar. Biz de bunu TBMM'ye sunacağız. Şu anda meclisimiz kapalı, açıldığı zaman TBMM başkanımızın öne çıkaracağı sözleşme bu olacaktır. Birinci derecede onay makamı TBMM'dir. Bir an önce bu sürecin bitmesini istiyoruz.
'Türkiye'nin demokrasi ve insan hakları sorunu yok'
"Sayın Biden'ın bizlere ifade ettiği konuda onlarda da Kongre bağlayıcı. Kendisi elinden gelen her şeyi yapıyor, takipçisi olacağız, umutluyum."
Erdoğan soru-yanıt bölümünde bir gazetecinin "AB sürecinden bahsettiniz; insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü konularında yeni reformlar öngörüyor musunuz?" sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi:
"Bu soruda şunlar yatıyor. Görüyorum ki Türkiye'yi tanımıyorsunuz. Türkiye'nin demokrasi, hak ve özgürlükler konusunda bir sıkıntısı yok. Dünyada yüzde 90'a yakın bir katılımla Seçim yapıldığını hangi ülkede gördünüz. Kaç tane ülke var. Parmak sayılarını bulmaz. Bizim son seçimimiz yüzde 88 ile neticelendi. Ben oradan seçildim. Hak ve özgürlükler noktasında eksik olan hiçbir şey söz konusu değil.