Yükseköğretimin uluslararasılaşması vizyonuyla gerçekleştirilen “Türkiye-Özbekistan Eğitim Forumu”nun üçüncüsü Özbekistan Yükseköğretim, Bilim ve Yenilik Bakanlığı koordinasyonunda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Taşkent Devlet Ulaştırma Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı.
Türkiye-Özbekistan Eğitim Forumu”nun üçüncüsü Özbekistan Yükseköğretim, Bilim ve Yenilik Bakanlığı koordinasyonunda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Taşkent Devlet Ulaştırma Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı. Programa; YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın yanı sıra Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, Özbekistan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Taşkent Devlet Transport Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Odil Abdurrahmanov, Türkiye ve Özbekistan’ın çeşitli üniversitelerinin rektörleri ve akademisyenler katıldı.
Forum kapsamında “Eğitim, Bilim ve Üretimin Entegrasyonu: Modern Eğilimler ve Gelecek Vaat Eden Yönler" başlıklı bir sunum yapan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, konuşmasında; eğitim, bilim ve üretim alanlarının birbirini nasıl destekleyerek ilerlediğine dikkat çekerek, bu entegrasyonun ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişimine önemli katkı sağladığını ifade etti. Ayrıca, bilgi ve teknolojinin üretim süreçlerine entegrasyonunun, inovasyon ve yenilikçiliği teşvik eden önemli bir unsur olduğunu vurguladı.
Rektör Prof. Dr. Budak, “Türkiye’nin en köklü yükseköğretim kurumlarından olan Ege Üniversitesi, Araştırma Üniversitesi unvanına sahip, Türkiye’nin ilk Kurumsal Tam Akreditasyon Belgesini almış, Öğrenci memnuniyetinde A Plus bir seviye bir üniversitedir. ‘Öğrencilerin Kariyer Gelişimini En Etkin Şekilde Destekleyen Üniversite’ödülünü alan ilk ve tek üniversite olarak başarılarıyla Türk yükseköğretim sistemimize örnek, öncü bir yükseköğretim kurumudur” dedi.
“Her alanda stratejik iş birliği”
Özbekistan ile yapılan iş birliklerine değinen Prof. Dr. Budak, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in liderlik ettiği ‘Her alanda stratejik iş birliği’ vizyonu çerçevesinde; köklü tarihi, zengin kültürel değerleri ve ekonomik potansiyeliyle bölgesel barış ve istikrar için önemli bir konumda bulunan kardeş Özbekistan ile aramızdaki iş birliği her alanda gelişme göstermektedir. Özbekistan ile ülkemiz arasında artan ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkiler kapsamında, her iki ülkenin üniversiteleri arasındaki eğitim ve araştırma konularındaki ikili ilişkiler bilimsel anlamda yeni imkânlar oluşturmaktadır. Bu kapsamda, Türk yükseköğretiminde örnek bir uygulama olan üniversitemizin Haziran 2022’de düzenlediği ve ilk kez bir üniversite ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türk– Özbek Teknik Yükseköğretim Kurumları Forumu’nda iki ülkenin yükseköğretim kurumlarının temsilcileri bir araya geldi. Foruma, Özbekistan’dan 33, Türkiye’den 56 üniversite rektörü katıldı. İki devletin bilim insanlarının bir araya geldiği forum, Türkiye- Özbekistan arasındaki ikili iş birliklerinin gelişmesi için başarılı sonuçlar elde edilmesini sağladı. Özbekistan üniversiteleri ve üniversitemiz arasında 60’ın üzerinde ikili protokol anlaşmasına imza atıldı. Forum’u takip eden yıl içinde ise Özbekistan ile imzalanan protokol sayımız137’ye ulaştı” diye konuştu.
“Özbekistan’la ikili iş birliklerimizi 15 katına çıkardık”
Prof. Dr. Budak, “Semerkant’ta düzenlenen ve Türk Devletleri Teşkilatı Üye ve Gözlemci Devletleri Sağlık Bakanlarının katıldığı ‘Sağlık Forumu’na Ege Üniversitesi olarak iştirak ettik. Sağlık alanında son derece önemli adımların atıldığı Forum’da Özbekistan ile iş birliklerimizi sağlık eğitimi alanında da bir üst seviyeye taşıdık. Sağlık forumunda Özbekistan Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere üniversite, akademi, enstitü ve merkezleri içeren 13 farklı kurumla anlaşma imzaladık. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığımız ve Özbekistan Yükseköğretim, Bilim ve Yenilik Bakanlığı koordinasyonunda Taşkent Devlet Ulaşım Üniversitesi ile üniversitemiz ev sahipliğinde Semerkant şehrinde 2. Özbek Türk Eğitim Forumunu düzenlendik. Forum kapsamında Özbekistan’dan katılım gösteren 39 Üniversite ile 20 ikili işbirliği anlaşması imzaladık. YÖK Başkanımızın ‘Yeni YÖK Vizyonu’ doğrultusunda ‘Bilim Diplomasisi’ hedefiyle Üniversitemiz, Özbekistan yükseköğretim kurumlarıyla 2017 yılında 10 olan ikili iş birliği anlaşma sayısını bugün itibariyle 150’ye çıkardı” dedi.
“Türk dünyası ile iş birliklerimizi derinleştireceğiz”
Özbekistan üniversiteleri ile sürekli bilgi ve deneyim paylaşımı içerisinde olduklarını belirten Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi ile İKSAD Enstitüsünün birlikte hazırladığı ‘Türk Dünyası Etkileşimini Artırma ve Bütünleşme Projesi’ kapsamında Özbekistan’ın 10 farklı üniversitesinden gelen 40 öğretim elemanı, eğitim almak amacıyla Ege Üniversitesine geldi. Özbekistan’daki üniversitelere çeşitli projeler kapsamında yapılan ziyaretlerde öğretim üyelerimiz aktif çalışmalar yürütüyorlar. Taşkent Medikal Akademi, Termez Devlet Üniversitesi ve Urgenç Devlet Üniversitesinden gelen akademisyenlere radyoloji, iç hastalıkları, kadın doğum, genel cerrahi ve tıbbi patoloji alanlarında kapsamlı eğitimler sunduk. Üniversitemiz ile Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirdiği, uygulanan model ve içeriği ile Türk yükseköğretim sisteminde ilk olan Çift Diploma Programımızı Özbek üniversitelerimizle de sürdürüyoruz. Türk Dünyası yükseköğretim kurumları olarak bizler, Türk Dünyasındaki iş birliğinin derinleştirilmesine ve Türk Dünyasının değerleri ile çıkarlarının bölgesel ve uluslararası alanda daha fazla tanıtılmasına yükseköğretim alanında gerçekleştirdiğimiz iş birlikleriyle hizmet etmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Budak, sunumunda ayrıca her iki ülke arasında geliştirilebilecek muhtemel iş birlikleri ile ilgili fikir ve tavsiyelerde bulundu. Program kapsamında Özbekistan Eğitim Bakanı Shahrukh Dalie ve Özbekistan yükseköğretim kurumlarının rektörleri ile bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi ile Özbekistan yükseköğretim kurumları arasında sürdürülen iş birliklerini ve geleceğe yönelik hedefleri değerlendirdi.