Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen “Düzce Şartlarında Baklagiller Sonrası Silajlık Yerli Mısır Çeşitlerinin Farklı Yörelerde Yaygınlaştırılması” yayım projesi kapsamında Otluoğlu köyünde tarla günü düzenlendi.

Toplam 6 dekar alanda ekimi yapılan silajlık mısır tarla gününe Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden konu uzmanları Dr. Mehmet Cavit Sezer, Ziraat Mühendisi Niyazi Akarken, Düzce Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkan Yardımcısı Düzce Merkez Ziraat odası başkanı Aydın TOPUZ, Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Kadir Mutioğlu, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli ve çiftçiler katıldı.

Otluoğlu Köyünde Cemil Gözütok’a ait tarlada Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilen Kale, Aga ve Ada 523 olmak üzere 3 yerli mısır çeşitlerle 2’şer dekar demonstrasyon parselleri kurulduğunu dile getiren İl Müdürü Esra Uzun “İlimizde 47 bin 840 dekar alanda silajlık mısır yetiştiriciliği yapılmaktadır. Silajlık mısır üretimi hayvancılık kaba yem açığını kapatılmasında önemli bir yere sahiptir. Bakanlığımızın Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile Yenilik Yayım Projesi kapsamında, 2024 yılında Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliğinde İl Müdürlüğümüz tarafından Düzce Şartlarında Baklagiller Sonrası Silajlık Yerli Mısır Çeşitlerinin Farklı Yörelerde Yaygınlaştırılması Yayım projesi uygulanmıştır” dedi.

Bu projenin Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca desteklendiğini belirten İl Müdürü Uzun konuşmasının devamında projede 23.028 TL Bakanlık bütçesi kullanıldığını tohum temininin proje paydaşı olan Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından yapıldığını, Tarım ve Orman Bakanlığınca 2024 yılında silajlık mısır üreticilerine dekar başına 365 TL destek verileceğini, tarımsal üretim planlaması ve yeni destekleme modeli ile 2025 yılı için 634 TL destekleme ödemesi yapılacağını söyledi.

Denemesi yapılan 3 farklı silajlık mısır çeşidi ile çiftçi üretim şartlarında bölgemize en uygun yerli çeşitleri belirleyerek bölgemizde yaygınlaşması için yetiştiricilere sunmak, yerli ve milli tohum kullanımının teşvik etmek, bölge hayvancılığının gelişmesine katkı sağlamak, suni yem kullanımının azaltılarak maliyetlerin en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Tarla günü yerli silajlık mısır çeşitlerinin hasadıyla sona erdi.

Kaynak: iha