DÜZCE(İHA) – Düzce’de fındığa alternatif ürünlerin üretimi sürüyor. Üretimi yapılan aronya meyvesi fındıktan daha karlı olduğu gözlendi.

Düzce’nin coğrafi yapısı, verimli toprakların varlığı, polikültür tarımsal üretimi uygun olması, her geçen gün bitkisel üretimde ürün çeşitlendirebilme olanağı sağlamakta. Son yıllarda fındığa alternatif üzümsü meyvelerin Düzce genelinde dikiminin çoğalması ile tarımsal çeşitliliğinin ve üretimin artmasına ay zamanda iç piyasada ve gıda sektöründe tüketicilerin yeni lezzetlere ulaşmasına imkan vermektedir.

Düzce Orman ve Tarım Müdürü Esra Uzun Merkez Karaderehasanağa köyünde Aronya üretimi yapan çiftçi Sinan İlhan’a ait bahçeyi ziyaret etti. Bahçe hakkında bilgi veren üretici, bahçesini 2019 yılında Nero ve Wiking çeşitlerinden 10 dekar üzerine kurduğunu, 5 yıldan bu yana verim aldığını ve ortalama olarak 2-3 yaşlarındaki bitkilerden dekara 1200-1500 arasında, 3 yaşından fazla olan bitkilerden ise dekar başına 1500 kilo ürün aldığı söyledi. Üretim planlamasında ise vejatatif üretim materyaline göre doku kültürü ile üretim yapılan fidanların adaptasyon ve verim oranlarının daha yüksek olduğu belirtti.

Yapılan incelemede tekniğine uygun bir üretim modeli ile fındığa kıyasla birim alandan sağlanacak gelirin çok daha yüksek olduğu, üreticilere alternatif bir üretim modeli olabileceği görüldü.

İl Müdürü Esra Uzun, “Aronya bitkisinin taze meyve olarak tüketimi yanında dünyada ve Türkiye’de pek çok üründe değerlendirildiği bilinmektedir. Son 10 yılda üreticinin olduğu kadar tüketicinin de ilgisini çekmeyi başaran aronya bitkisine duyulan ilgi, esasen insan sağlığına olan olumlu etkileri yanında, taze meyve olarak tüketilebilmesi, sıkıldığında meyve suyu olarak kullanılabilmesi, ilaç sanayisinde değerlendirilebildiği, kek, puding ve pastalarda kullanılabilmesi, meyve kokteyl salatalarında hoş bir tat ve aromaya sahip olması, uzun vadede reçel, marmelat gibi değerlendirilebileceği gibi diyet menülerinde çok kolay bir şekilde kullanılma imkanı; bu bitkinin günümüzde ve gelecek dönemlerde öneminin her gün artacağı ve üreticilere önemli getirilerinin olacağı öngörülmektedir" dedi.

İl müdürü Uzun son olarak üreticilere konu hakkında daha detaylı bilgi için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine ulaşmalarını hatırlattı.

Kaynak: iha