Sakarya Bağımsız Milletvekili Ümit Dikbayır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verdiği soru önergesinde kamu kurumlarında çalışan mühendislerin sorunlarına dikkat çekti. Dikbayır'ın soru önergesi şu şekildedir:
"2015 yılından bu yana kamu kurumları ve KİT'lerde (Kamu İktisadi Teşebbüs) mühendisler, çeşitli nedenlerle 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi personel olarak istihdam edilmektedir. Ancak, kamuda işçi olarak görev yaparken Mühendislik Fakültesi'nden mezun olan kamu işçileri, işçi mühendis kadrosuna alınmamaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu'nda işçilerin görevde yükselmesini engelleyen bir madde, kanun veya KHK bulunmamaktadır. Buna rağmen, kamuda çalışan bu işçiler, branşlarında uzman olmalarına karşın işçi mühendis kadrosuna alınmamakta ve çeşitli sebeplerle intibakları yapılmamaktadır.
T.C. Devlet Demiryolları, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, TEİAŞ ve MSB'ye bağlı TSK fabrikaları gibi kamu ve KİT kurumlarında görev yapan işçiler, mühendislik fakültesini bitirmelerine rağmen gerekli mühendislik intibakları yapılmamakta ve işçi mühendis kadrosuna geçirilmemektedirler.
2015 yılından itibaren alınan işçi mühendis kadrosunda çalışan meslektaşları gibi, bu işçiler de mesleklerinin ve unvanlarının gerektirdiği müdürlüklerde ve uygun pozisyonlarda çalışamamaktadır. Ayrıca, meslekleriyle ilgili toplantılara, seminerlere ve eğitimlere katılamamaktadırlar. Bu haklardan mahrum kalan mühendisler, devlete mali yük getirmeyecek intibak taleplerinin karşılanmasını ve işçi mühendis kadrosunda çalışmayı talep etmektedirler.
Bu bağlamda;
- Kamu kurumlarında, ihtisas alanı dışında çalışan mühendislerin mağduriyetlerini gidermek için yasal düzenlemeler yapmayı düşünüyor musunuz?
- 2015 yılından itibaren kamu ve KİT kurumlarında işçi mühendis kadrosuna alım yapılmasına rağmen, ihtisas alanı dışında çalışan işçilerin bu işçi mühendis kadrosuna alınmamasının sebebi nedir?
- Ülkemizin gelişmesi için önemli olan bu konunun, işçi toplu sözleşmesi ile çözülmemesinin nedenleri nelerdir?"