İstanbul Cerrahi Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Rabia Güneş, henüz 6 aylık bebeklerde bile ek gıdaya geçiş öncesi ailenin yapacağı gözlemin erken teşhiste çok önemli olduğunu belirterek "Bebeğinizde huzursuzluk, iştahsızlık, büyüme geriliği, karında şişlik ve kansızlık varsa çölyak olabilir" dedi.
GLUTENE KARŞI HASSASİYET
Çölyak hastalığının, buğday, arpa ve yulafta bulunan gluten adı verilen proteine karşı gösterilen hassasiyet sonucu ortaya çıktığını söyleyen Uzm. Dr. Güneş, şunları söyledi: "Otoimmün bir hastalıktır. Otoimmün hastalıkların çoğunda olduğu gibi vücuda yabancı ve tehdit olarak görülen maddelere karşı oluşan antikorlar vücudun sağlam dokularına da saldırıyor ve harabiyet oluşturuyor. Çölyak hastalığında gluten adlı proteine karşı oluşan antikorlar, ince bağırsaklarda harabiyete ve sonunda çölyak hastalığının gelişimine neden olmaktadır."
HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR
İnce bağırsak hücrelerinde oluşan hasar sonucu ince bağırsağın epitel dokusunda birtakım değişiklikler oluştuğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Güneş, "İnce bağırsakların yüzeyinde bulunan, besin emilimini sağlayan villus denilen yapılar hasar görür. Oluşan bu değişiklikler besinlerin sindirim ve emiliminin bozulmasına yol açar. Her yaşta bireyde görülebilir. Genetik geçişi vardır ve ailesinde çölyak hastalığı olan bireylerde görülme sıklığı daha fazladır" diye konuştu.
Çölyak hastalığının toplumda sık görülen fakat genellikle tanısı konulamayan bir hastalık olduğuna da dikkat çeken Uzm. Dr. Güneş, şunları söyledi: "Her 100-150 kişiden birinde görülmektedir. Bunun nedeni tanısı nispeten kolay olan klasik çölyak dışında tanısı zor konulan birçok çölyak varyantının olmasındandır. Klasik çölyak hastalığı dışında sessiz çölyak, atipik çölyak, potansiyel çölyak gibi tipleri de vardır."
BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT
Uzm. Dr. Güneş, şu belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi:
-Uzun süre devam eden kötü kokulu ishal veya kabızlık.
-Karın ağrısı, karında şişlik, gaz.
-Kilo alamama veya kilo kaybı, iştahsızlık.
-Bulantı, kusma.
-Halsizlik, okul performansında gerileme, sinirlilik.
-Boy kısalığı.
-Ergenliğin gecikmesi.
-Kansızlık, vitamin eksiklikleri.
-Diş bozuklukları.
-Baş ağrısı, kemik-eklem ağrıları.
-Deri döküntüleri.