Adana’da iki gençten biri havuzda boğulma tehlikesi atlatınca, diğeri ise basketbol oynarken bayılınca sigarayı bırakmaya karar verdiklerini, devlet hastanesinden aldıkları destekle sigarayı bıraktıklarını söyledi.

Seyhan Devlet Hastanesi ek bina bahçesinde gerçekleştirilen etkinlikte, sigarayı bırakan vatandaşlar bırakma hikayelerini anlattı. Genç-yaşlı fark etmeksizin sigarayı bırakan vatandaşlar, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde herkesi tütünsüz bir hayatta sağlıklı nefes almaya davet etti. Sigarayı bırakanlara başarı belgelerinin verildiği etkinlikte, Sağlık Bakanlığı tarafından tütünle mücadeleye yönelik düzenlenen ’Görev Bende’ gönüllülük programında gösterdikleri çalışmalar nedeniyle de doktor ve sağlık çalışanlarına teşekkür belgesi takdim edildi.

Etkinlikte düzenlenen 1 dakikada ’tütün karşıtı slogan üretme’ yarışmasında, Muhammet Furkan Tatlı, "Sigarayı bırak mutlu yaşa", Osman Emir Orhan, "Nefesi güzel al", Seyhan Suken ise "Sigarayı bırak gerçek hayatına devam et" dedi.

"Çok güçlü bir sektörle mücadele ediyoruz"

Sigarayı bırakma polikliniklerinin tütünle mücadeledeki öneminden bahseden İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ali Tanju Altunsu, "Bugün Seyhan Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniğinde hekim ve hemşire arkadaşlarımızın özverili ve sabırlı mücadelesi, bırakmaya niyetli kişilerin de sabrıyla başarıyla sonuçlandırdık. Birçok arkadaşımız bu sayede sigaradan kurtuldu" dedi.

Elektronik sigara kullanımındaki artışın tehlikeli boyutlara ulaştığına da dikkat çeken Altunsu, "Son yıllarda ciddi bir tehditle karşı karşıyayız. Bu da elektronik sigaralar. Kullanan kesim çok iyi biliyor ancak bazı ebeveynler hala elektronik sigaraların ne kadar zararlı ve büyük bir tehdit oluşturduğunun farkında değil. Bu farkındalığı oluşturmak için mücadele etmeliyiz. Hepimiz bu konuda çalışmalıyız. Çünkü çok cazip halde sunuluyor. Çok güçlü bir sektörle mücadele ediyoruz. Bu mücadele sadece sağlık camiasının mücadelesi olmamalı, tüm sektörler mücadelenin içerisinde yer almalı" şeklinde konuştu.

Basketbol oynarken bir gün yere yığıldığında elektronik sigarayı bırakmaya karar verdiğini anlatan Mehmet Serkan Turan, "Benim için sigarayı bırakma süreci olumlu oldu. Hem de hayatıma daha fazla önem verebildim. ’Sigara içmem lazım’ şeklindeki derdim ortadan kalktı ve daha fazla zamanım oldu. Bunun doğrultusunda ailevi ilişkilerim mükemmel bir seviyeye geldi. Diğer genç arkadaşlarıma hiç kullanmamalarını öneriyorum" ifadelerine yer verdi.

Sigarayı 6 ay önce tamamen bıraktığını belirten Gökhan Kara ise, "Ben 4 yıl elektronik sigara kullandım. Adana’da herhalde ilk başlayanlardan biri bizdik. Sigarayı bırakmak için elektronik sigaraya başladım. Sonra elektronik sigarayı bırakarak sigaraya devam ettim. Havuzda bir boğulma tecrübem oldu. Nefes darlığı yaşamaya başladım. Havuza giremiyordum. Hayatımdaki nefes darlığı şikayetlerim çok ciddi boyutlara ulaşınca sigarayı bırakmaya karar verdim" diye konuştu.

2022 yılı verilerine göre dünya genelinde 13-15 yaş arası en az 37 milyon çocuk bir şekilde tütün kullanıyor.

Kaynak: iha