İSTANBUL (AA) - ÜMİT TÜRK - "Avrupa Pratik Dinamik Atıcılık Federasyonu" bünyesinde İtalya'nın Sicilya Adası'nda düzenlenen, "IDPA Tier 2 Turnuvası"nda Türk sporcular, kazandıkları madalyalar ve aldıkları görevlerle dikkatleri üzerlerine çekti.

Asıl mesleği bilişim mühendisliği olan ve uzun yıllar yabancı ortaklı şirketlerde icra kurulu üyelikleri yapan Selçuk Aksak, AA muhabirine, 3 yıl boyunca sporcu olarak katıldığı turnuvalarda gösterdiği performans ve aldığı eğitimler sonucu IDPA'nın kendisini maç direktörlüğü görevine atadığını söyledi.

Aksak, önce Safety Officer (SO), sonra Chief Safety Officer (CSO) denilen "şef hakemlik" unvanlarını elde ettiğini, ardından Sicilya'daki turnuvada "Match Director" (CSO MD) olarak aralarında Türklerin de bulunduğu hakemleri yönettiğini anlatarak, "Türkiye'den Avrupa'ya gitmiş ilk hakemim. Tier 4 seviyesine kadar hakemlikler yaptım. İlk kez bir Türk, IDPA'da maç direktörü olarak görev aldı" dedi.

- "Bayrağımızı göndere çekip İstiklal Marşı'mızı okuduk"

Aksak, son turnuvada Türk sporcular İsa Aydın ile Ceren Sağlamer'in SSP (Stock Service Pistol Division) ve Lady SSP klasmanlarında birincilik, Nedim Mitrani'nin de "Carry Optik" klasmanında ikincilik elde ederek 2 altın ve 1 gümüş madalyanın sahibi olduklarını aktardı.

Sporcuların, Türk yapımı mühimmat ve tabancalarla birincilikler elde ettiğini vurgulayan Aksak, şunları kaydetti:

"Başarılı sporcularımızla bayrağımızı göndere çektik, İstiklal Marşı'mızı okuduk. Bizim için bunlar çok onur verici. Burada bu maçları tamamlayabildiğimiz için bizleri, 'Match Director' olarak çağırmak istediklerini söylediler. Bu yıl bitmeden iki maçta daha böyle bir görev alacağım."

Tabanca ve gerçek mermi kullanıldığı için atıcılığın sıkı kurallar çerçevesinde yapılan bir spor olduğuna dikkati çeken Aksak, sadece maçta hakem komutuyla kılıfından çıkartılan silahın, vazifesi bittiğinde yine hakem komutuyla kılıfına konulduğunu belirtti. Aksak, bu disiplin içinde 1996'dan bu yana yapılan maçlarda herhangi bir yaralanmanın yaşanmadığını aktardı.

Türkiye'deki antrenmanlarını da bu disiplinle yaptıklarını anlatan Aksak, silah ruhsatı almaya muktedir kişilerin bu sporu yapabileceğini dile getirerek, "Bizim için de silahlar sadece spor esnasında kullandığımız bir materyaldir. Benim silah taşıma ruhsatım var ama ben silah taşımam. Sadece spor esnasında benimle beraber gelir, çantaya girer, evimde yerini alır." diye konuştu.

Aksak, bu sporla profesyonel olarak ilgilenenlerin en büyük arzusunun ise Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı bir federasyon çatısı altında toplanmak olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Yurt dışında maça katılacak olan arkadaşlarımız, silah ruhsatlarıyla beraber gelen davetiye ile yurt dışına çıkabiliyor ama bizim bir federasyonumuz olmadığı için Avrupa'dan buraya kimseyi çağıramıyoruz. Doğal olarak bu spor burada büyüyemiyor. Bunu büyütebilmek için bazı kulüplerimiz Bulgaristan'da, Sırbistan'da bu maçı yapıyor. Türkiye şampiyonasını gidip Bulgaristan'da veya Sırbistan'da yapmak durumunda kalıyoruz. İsteriz ki bir federasyon çatısı altında bu olsun."

Pratik Dinamik Atıcılık nedir?

ABD'de 1996'da kurulan Uluslararası Defansif Tabanca Birliğinin (IDPA) düzenlediği, "Pratik Dinamik Atıcılık" turnuvaları farklı ülkelerinden sporcuların katılımıyla gerçekleşiyor. Gerçeğe yakın senaryolar ile savunma amaçlı tabanca veya kısa namluya sahip tüfeklerle, parkurda karton veya metal maketlerin hedef alınarak, hız ve pratik atıcılığın baz alındığı ve atıcının yeteneğinin ölçüldüğü uluslararası bir spor disiplini olarak tanımlanıyor.

Kaynak: aa