Danya ülkeleri arasında Chocolate(Çikolata) kültürü ile bilinen ve bu konuda, ülkeye büyük katmadeğer katan Belçikalı girişimçiler gibi, kendini yetiştiren Safranbolulu Mesut Kırımlı, 1998 Yılında gittiği Belçika’dan, çikolate diploması ile memleketine döndü.
Belçika’nın Gent kentinde bir süre yaşayan Türk lezzet ustası Safranbolulu Mesut Kırımlı, Brugge kentindeki Syntra West okulundan üstün başarı ile mezun olarak, yapılan yarışmalarda birinci olarak ünlendi.
Belçika’daki deneyim ve tecrübelerini, lokumun başkenti olarak bilinen memleketi Safranbolu’ya taşıyan Mesut Kırımlı, burada bir “Çikolota Müzesi” kurarak, hem memleketine, hem de ülkesine farklı bir hizmetin öncüsü oldu.
ÇİKOLATA KÜLTÜRÜ?
Bizim Sakarya Gazetesi Yazarı Yusuf Cinal’a konuşan girişimci Mesut Kırımlı,” Belçika bu konuda çok ileri..Dünyaca ünlü çıkolata markaları var. Başta havaalanlarından başlayarak, ülke genelinde, çikolata mağazaları sizleri karşılar. Bende edindiğim tecrübe, deneyim ve bilgiler ışığında ülkemde, çikolata kültürünün bir başka temsilcisi olarak ilk adımı attım.
Çikolata yeme alışkanlığını “mutluluğa giden yol” olarak tarif ediyorum. Ama her çikolata yenecek durumda değil. Sağlımızı koruyarak, her yaş kuşağının yeyibileceği çikolatalar var. Bitirme tezimde de el yapımı çikolatalar konusunu işledim ve savundum. Bugün Safranbolu’da “Cumhuriyet değerlerini,kahramanlarını” anlatan el yapımı, çikolata kokan bir işyerini kurma ve burayı gezilebilir bir müzeye çevirme mutluluğu yaşıyorum.
Burayı ziyaret edenlere, çikolatayı anlatmaya büyük özen gösteriyorum” diyerek, her önümüze konan çikolatanın yenmemesini ve incelenmesini, sağlığa uygunsa tüketilmesini öneriyor.
Safranbolulu işinsanı Mesut Kırımlı, Safranbolu’nun yanı sıra bazı kentlerde de kendi el yapımı ürünlerini pazarlıyor.