Başkan Altuğ hayatını kaybedenleri andığı ve kentsel dönüşüme çağrı yaptığı açıklamasında şunları dile getirdi;

En Önemli Gündem Deprem Gerçeği

“Büyük afetin 25. yıl dönümü ve acımız, kayıplarımız hâlâ ilk günkü gibi taze.. 25 yıl acıların unutulması için çok kısa ancak tedbirlerin alınmaması için de çok uzun bir süre. Her zaman her platformda defaatle belirttiğimiz gibi Sakarya’nın en birinci önceliği kentsel dönüşüm ve en önemli gündemi de deprem gerçeği olmalıdır.

Sakarya Çok Yol Katetti

Aradan geçen 25 yılda Sakarya büyük bir gelişim gösterdi, ancak depremin izlerini yapı stoğu anlamında silemedik. 1999’dan sonra gerçekleştirdiğimiz atılımlar ile üretimsel ve ekonomik açıdan ilk 10 il arasındayız. Buraya gelmek kolay olmadı ve olası bir depremle her şeyi kaybetmek en son istenecek şeydir.

Kentsel dönüşüm ve depreme hazır yapı stoğu burada büyük önem taşıyor. Özellikle şehrin merkezinde bulunan ve deprem görmüş binalara yönelik başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarını olumlu buluyoruz ancak zamanın daraldığını da biliyoruz. Bu bağlamda yaklaşık olarak 30 yılda bir büyük bir deprem yaşayan, aktif fay hatlarının üzerinde konuşlanmış ilimizde kentsel dönüşümün ciddi bir hız kazanması gerekiyor. Bir doğa olayı olan depremlerin engellemesinin mümkün olmadığının fakat afet risklerinin azaltılmasının sağlıklı ve sürekli bir gelişmenin en can alıcı unsuru olduğunun bilinci ile hareket etmeliyiz. Depremin sırası ve sonrasında ülkemiz sahip olduğu tecrübe ve kaynaklarla çok iyi durumda olsa da deprem öncesi bu sürecin en önemli kısmıdır.

SATSO olarak bizler deprem gerçeğini gündeme taşımanın yanında ilgili komite ve komisyonlarımızla da bu konuda şehrin tüm kurum ve kuruluşlarının paydaşı olarak faaliyetler içinde yer alıyoruz. Deprem gerçeğini hep aklımızda tutarak yeni yaşam alanları oluşturma ve kentsel dönüşümün sağlıklı ilerlemesi adına tüm kaynaklarımızla sorumluluk üstleniyoruz. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası için bunlar asli görevdir.

Şehirleşme Sağlam Zeminlerde Devam Etmeli

 Deprem hafızasına sahip bir il olarak kentsel dönüşüm sorunumuzu halletmeliyiz. Başta insan hayatı olmak üzere emek verdiğimiz her şeyin birkaç dakika içerisinde yok olmaması, bir felakete dönüşmemesi için depremin bir yer sarsıntısı olarak kabul göreceği kent yapısını oluşturmak zorundayız. Bu yüzden artık şehrimizde, kentsel dönüşüm söylemleri eylemlere dönüşmeli. Şehrin gelecek ile ilgili stratejik imar planlarının, sağlam zeminler üzerine kurulmaya devam etmesi de çok önemli. Bu şekilde şehir zaman içinde, sağlam zeminli, deprem etkisinin en az olduğu alanlara kaydırılmalıdır. Deprem her an kapımızı çalabilir ve şehir olarak bunun bir felakete dönüşmemesi için yapısal reformlar gerçekleştirmeliyiz. Aynı anlayışla kentsel dönüşüme sadece konutlarda değil sanayi alanlarında da ihtiyaç var. Küçük sanayi sitelerimizi sıkışıp kaldıkları yapılardan daha güvenilir bölgelere taşınmalıdır. Biz de SATSO olarak bu konuda girişimlerde bulunuyoruz. Şehrimiz bu kentsel dönüşümü hep birlikte ele almalıdır. Konunun tüm tarafları yapılacak dönüşümde hemfikir olmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde yitirdiğimiz canlarımızı rahmetle anıyor, geride kalan vatandaşlarımızın her koşulda yanlarında olduğumuzu ve acılarını paylaştığımızı belirterek, hafızalarımıza büyük yıkımlarla kazınmış böylesi felaketlerin bir daha yaşanmamasını diliyorum.”

Editör: Haber Merkezi