Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi tarafından "Başlangıcından Günümüze Antiochia Ad Cragum" isimli çalıştaya önemli katkılar sunuldu.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi önemli bir çalıştaya daha imza attı. Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği, Nebraska Üniversitesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi iş birliğiyle ‘Başlangıcından Günümüze Antiochia Ad Cragum’ çalıştayı düzenlendi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Gazipaşa Kültür Merkezi’nde tüm halka açık olarak yapılan çalıştayda 2005 yılında başlayan Antiochia Ad Cragum antik kazı çalışmalarında antik kentin kazı başlangıcından günümüze kadar olan gelişimi detaylarıyla ele alındı.

“Çalışmalar tüm hızıyla devam edecek”

Çalıştayın açılış konuşmasında Antiochia Ad Cragum Antik Kenti ile ilgili önemli çalışmaları ve bilimsel verileri paylaşan Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, antik kentte yürütülen çalışmaların son dönemde önemli boyutlara ulaştığına ve bundan sonra da çalışmaların hızlanacağına değindi.

Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ise, kazı çalışmalarına tam destek vermeye devam edeceklerini belirterek, kazının ülke tarihi ve Gazipaşa kültürü için önemli olduğuna işaret etti.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Michael Hoff da kazı hakkında önemli bilgiler vererek, yapılan çalışmalar ve çıkan eserlerin tarihi önemine vurgu yaptı. Hoff, "Antiochia Ad Cragum’a Genel Bakış" konulu bir sunum yaparak konuşmasını tamamladı.

Kazı Başkan Yardımcısı ALKÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nisa Yılmaz Erkovan ise "Kentin Sosyal/Kamusal Merkezi: Sütunlu Cadde" isimli yaptığı sunumda kentle ilgili öne çıkan bilgiler verdi.

“Bu coğrafyanın kadim eseri”

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Karahan, yaptığı konuşmada bölgenin antik dönemden bu yana büyük bir tarih hazinesi olduğunun altını çizerek, “Bu kültürün mirasçısı, bir bilimsel merkezin temsilcisi olarak burada olmak gurur verici. Uygarlık ve medeniyet bir ülke veya toplumun maddi veya manevi varlıklarının düşünce, sanat, bilim, teknoloji ürünlerinin tamamını ifade etmektedir. Medeniyet, belirli bilimsel topluluğun ortaya koydukları değerlerle sınırlıdır. Uygarlık ise bu medeniyetlerin binlerce yıl devam eden gelişmeler sonunda insan aklının, bilim ve teknolojisinin katkısı ile ortaya çıkan ve tüm insanlığın eseri ve malı olarak değerlendirilebilir. Antiochia Ad Cragum bu coğrafyanın kadim eserlerinden birisidir. Kommagene Kralı IV. Antiochus’tan adını alan bu kent, Bizans ve Roma dönemlerine şahitlik etmiştir. Üniversitemiz olarak bu çalıştayda başta kazı başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyoruz” dedi.

Çalıştaya Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Karahan, Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, Nebraska Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michael Hoff, Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Can, ALKÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nisa Yılmaz Erkovan, Kastamonu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Asena Kızılarslanoğlu, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Çalıştayın ardından soru-cevap ve öneriler ele alındı. Çalıştay toplu aile fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. Çalıştayın sona ermesinin ardından ALKÜ Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Kanoğlu ve akademisyenlerin katılımıyla Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’ne gezi yapıldı.

Kaynak: iha