İSTANBUL (AA) - Finansal Okuryazarlık Eğitimi Projesi lideri, AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık, Adana'da 18 Mesleki Teknik Anadolu Lisesinden 1700 öğrenciye ulaşan projeyi, kentteki tüm liselerde uygulandıktan sonra Akdeniz Bölgesi ve devamında ülke genelinde yaymak istediklerini söyledi.

Geleceğin liderlerini yetiştirme amacıyla Halkbank sponsorluğunda hayata geçirilen Finansal Okuryazarlık Eğitimi Projesi, pilot bölge olarak belirlenen Adana'da yürütüldü.

18 Mesleki Teknik Anadolu Lisesinden 11'inci sınıftaki 1700 öğrenciye Bilgi Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinden akademisyenlerin eğitim modülü kullanılarak 600 dakikalık eğitim verildi. 3 hafta ve 5 modülden oluşan finansal okuryazarlık eğitimleri, canlı ders olarak tamamlandı.

Karamık, İstanbul'da yapılan tanıtım toplantısında, Adana'da bir ilkin gerçekleştiğini, şehrin tüm sivil toplum kuruluşlarının, Halkbank ve yerel yönetimlerin, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yönetimiyle topyekün bir eğitim hamlesinin başlatıldığını ifade etti.

Finans bilgisinin ev ekonomisinden iş dünyasına, gündelik yaşamın içindeki alışverişten girişimcilik adımlarına kadar her alanda gerekli olduğuna işaret eden Karamık, "1700 öğrenci, oyunlaştırma sayesinde 4 binin üzerinde soru bankasına bağlandı ve yüzde 80'lik bir kısım tam puanlara erişene kadar bu modülü kullandı. Projenin bu şekilde başarıya ulaşması ve gençlerin finansal okuryazarlık seviyelerinin yükselmesini sağlamasıyla gurur duyuyoruz. " dedi.

Finansal okuryazarlık eksikliğinin ekonomik değil sosyal bir sorun olduğunu dile getiren Karamık, "Çok iyi bir iş fikri, nakit akışını yönetemediği için batabiliyor. Aslında parasını iyi yöneten hayatını yönetiyor." diye konuştu. Karamık, pilot bölge olarak seçilen Adana'nın önemli bir lokasyon olduğunu, projeyi şehirdeki tüm liselerde uyguladıktan sonra önce Akdeniz Bölgesi'nde sonra ülke genelinde yaymak istediklerini ifade etti.

- "Finansal okuryazarlık çocuk yaşta alınması gereken bir eğitim"

Projenin ana destekçisi Halkbank'ın Genel Müdür Yardımcısı Altan Taşkıran da finansal okuryazarlık eğitiminin ilkokulda başlaması, tasarruftan paranın nasıl yönetileceğine, kredi kartı kullanımından paranın değerine kadar birçok bilginin çocuk yaşta öğrenilmesi gerektiğini söyledi.

Eğitim alınmadığı takdirde kişilerin iş hayatına atıldıkları dönemde çok ciddi finansal zorluklarla karşılaşabileceklerini belirten Taşkıran, bu projede yer almaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Bu eğitimlerin devamlılığını sağlamak için destek vereceklerini ifade eden Taşkıran, Halkbank olarak yürüttükleri Çocuk Bankacılığı projesine dikkati çekti. Taşkıran, "Çocukların erken yaşlarda finansal sistemden en azından belli bir düzeyde bilgi sahibi olmaları gelecek ekonomimizi daha verimli hale getirecek." dedi.

- "Tüm Mesleki Teknik Anadolu lisesi öğrencilerine ulaşmak istiyoruz"

Projenin yürütücüsü olan İdeaLab Consulting'in kurucusu Selin Sarıkaya da geçen yıl kasım ayında başlatılan projede ilk dersin 26 Şubat'ta çevrim içi verildiğini söyledi. Müfredatın Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından onaylandığı belirten Sarıkaya, eğitimlerin 3 hafta boyunca aile ekonomisi, kişisel finans, finans yönetiminde devlet kurumları, finansal kurumlar, firmaların finansal araçları ve girişimcilik ekosisteminde finans olmak üzere 5 alanda verildiğini anlattı.

Sarıkaya, Mesleki Teknik Anadolu liselerinin özellikle seçildiğini, buradan mezun olan öğrencilerin iş yeri açma belgesiyle mezun olmaları sebebiyle finansal okuryazarlık eğitimine daha çok ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

İsteyenlerin genclericin.com internet sitesinden eğitimlere ulaşabileceklerini söyleyen Sarıkaya, "Nihai hedefimiz ülke genelindeki tüm Mesleki Teknik Anadolu liseleri başta olmak üzere tüm liselerin öğrencilerine ulaşmak." diye konuştu.

Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Yüreğir Belediyesi ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Kadın Platformunun destek verdiği projenin 33 takımlı yarışma etabı, gelecek ay Adana'da düzenlenecek törenle tamamlanacak.

Kaynak: aa