Denizli’nin Beyağaç Belediyesi tarafından yürütülen bu yıl dördüncüsü olan "Topuklu Yaylası Ethem Hoca ile Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri 4” etkinliğine 250’si çocuk olmak üzere 1500 gökbilim sevdalısı katıldı. Aynı zamanda astrofotoğrafçılar tarafından etkinlik alanına kurulan yaklaşık 38 teleskopla da gece derin uzay cisimlerinin resimleri çekildi.

Yürütücülüğünü Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi PÜTÜN, Tayfun DİNDAR, Tahsin DEMİRCİLER, Merzuk BERKAY ve Tahir DURSUN’ un yaptığı "Topuklu Yaylası Ethem Hoca ile Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri 4” etkinliği 11-14 Temmuz 2024 tarihleri arasında Denizli ili, Beyağaç İlçesi Topuklu Yaylası’nda gerçekleştirildi. Bu sene dördüncüsü gerçekleştirilen etkinliğe 250’si çocuk olmak üzere yaklaşık 1500 gökbilim sevdalısı katıldı. Gökyüzü gözlem etkinliği, Beyağaç Belediyesi, Kalebey Yerel Eylem Grubu Derneği, Beyağaç Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), ADM Elektrik ile Pamukkale Üniversitesinin iş birliğiyle gerçekleştirildi.

38 teleskopla da gece derin uzay cisimlerinin resimleri çekildi

Gökyüzü gözlem etkinliğine katılanlar farklı büyüklük ve tipte alana kurulan 6 teleskopla Güneş lekelerini, gezegenleri ve derin uzay cisimlerini inceleme şansı elde ettiler. Astrofotoğrafçılar tarafından etkinlik alanına kurulan yaklaşık 38 teleskopla da gece derin uzay cisimlerinin resimleri çekildi. Ayrıca üç günlük programda astronomi ve fizik bilimi, ışık kirliliği, ışık kirliliği ile mücadele, astro turizm ve astrofotoğrafçılık konularında sunumlar yapıldı. Çocuklara yönelik olarak yaylaya kurulan atölyelerde eğlenceli çalışmalar ve oyunlar düzenlendi.

Topuklu Yaylamıza büyük bir ilginin oluşması kaçınılmaz olacaktır

Topuklu Yaylasının "Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı" statüsü alabilmesi için iki yıldan bu yana merkezi ABD’de bulunan "Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkları Komitesi (IDA) " ile iletişim başarıyla devam etmekte olup 2025 yılında sertifikanın alınması öngörülmektedir. IDA tarafından sertifikalandırılan dünyada 220 adet, Avrupa’da ise sadece 22 adet karanlık gökyüzü parkı olduğu varsayımıyla bu sertifikanın bölgenin ve ülkenin turizmi adına ne kadar önemli olduğu ortadadır. Topuklu Yaylası’nın ülkemizin ilk “Karanlık Gökyüzü Parkı” unvanına sahip olması halinde IDA tarafından bu haberin dünya çapında milyonlarca gökyüzü meraklısına duyurulmasıyla Denizli’nin, Beyağaç ilçesi, Topuklu Yaylasına büyük bir ilginin oluşması kaçınılmaz olacaktır.

Gökyüzünü ve samanyolunu ilk defa burada gördüklerini belirtti

Etkinliğe katılan katılımcılar bir kısmı şehir merkezlerinde yaşadıklarını bu nedenle gök yüzünü ve samanyolunu ilk defa burada gördüklerini belirtti. Işık kirliliği kavramını burada daha iyi kavradıklarını belirten katılımcılar bu etkinliğin tüm ülke çapında yaygınlaştırılarak hem astronomi bilimi hem astro turizm ve hem de doğanın korunması anlamında farkındalığın olduğunu söylediler. Ülkemizde astronominin yaygınlaşması için çok büyük uğraş gösteren AstroBilgi ekibinin üyesi olan Prof. Dr. Ethem DERMAN sağlık sorunları sebebiyle etkinliğe katılamasa da yapılan online bağlantılarla çeşitli bilim sohbetleri gerçekleştirdi.

Başarıyla gerçekleştirilen bu etkinlik Beyağaç ve Topuklu Yaylası’nın isimlerinin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde bilinirliliğinin artmasını sağlayacak ve yöre halkının sosyal, kültürel, ekonomik gelişimini hızlandıracaktır. Bu etkinlikler her geçen yıl kapsamı genişleterek sürdürülecek ve en yakın zamanda Denizli’nin, Beyağaç’ın, Topuklu Yaylası’nın “Astro Turizm Destinasyonu” olarak anılmasını ve tanınmasını sağlayacaktır. Hem Denizli’de hem de tüm ülkemizde “Gökbilim ve Astro Turizm” in tanınırlığını, bilinirliğini ve sürdürülebilirliğini artırabilmek amacıyla Ekim ayında geniş katılımlı bir çalıştay düzenlenecektir.

Kaynak: iha