Başından geçen olayı Soner Duman şöyle anlatıyor: “Biz uzun yıllardır taksi kullanıyoruz. Geçen akşam bir taksi durağından oğlum taksi çağırmış. Taksiye bindiğimizde taksimetre 80 lira gösteriyordu. 130 lira taksi ücreti tuttu. Biz kısa mesafinin 100 lira olduğunu biliyoruz. Taksiciye dedim ki ‘bu yaptığınız hiç doğru bir hareket değil.’ ‘İşinize gelmezse bir daha aramazsınız’ dedi. Akabinde tavrı beni çok rahatsız etti ben arabadan indikten sonra tekrar aradım. ‘Ne yani şimdi gelip 30 lira geri mi vereyim size?’ dedi. Ben de dedim ki ‘30 lirada değilim üslubun çok yanlış.’ ‘Bundan sonra aramazsınız’ dedi. Hem duraklarına şikayette bulundum hem cimere şikayet ettim. Taksicinin üslubu ve bizden 30 lira bile olsa fazla ücret alması çok yanlış.”
Taksi şoförlerinin çok hızlı araç kullanmasına değinen Duman, “Taksiciler arasında çok hızlı araç kullananlar var. Ahlaki değerleri düşük telefon trafikleri var. Çok da adil olmayan taksimetreleri var. Kimisi 130 lira kimisi 140 lira kimisi 175 lira para alıyor” diye konuştu.
Bazı taksicilerin duraktan çıkıp müşteriye giderken de taksimetre açacağını haber verdiğine dikkat çeken Fatma Duman, “Bazı taksiciler aradığımızda taksimetreyi açacaklarını söylüyorlar. Kabul edersek ediyoruz. Biz bu yaşadığımız olayda taksicinin taksimetreyi gelirken açacağını söylememesinden ve sert tavrından rahatsız olduk” dedi.
KOMİSYON ÜCRETİNDEN ŞİKAYETÇİLER
Pos cihazıyla yapılan ödemelerde komisyon ücreti alınmasından şikayetçi olan Fatma Duman kızının yaşadığı bir olayı şöyle anlatıyor: “Başka bir gün kızım bir taksiciyle bir olay yaşadı. Kızım üstünde nakit olmadığını söylüyor. Taksici de pos cihazının fişinin olmadığını söylüyor. Kızım ‘ATM’den para çekebilir miyim?’ demiş o da tabii ki çekebilirsin demiş ama kötü bir üslup kullanmış sanırım. Sonradan ‘aa benim fişim varmış’ demiş. 130 lira tutan yol ücretini 160 lira almış. 30 lira pos komisyonu çekmiş yani. Taksicilerin tavırları ve üslupları çok yanlış. Daha güzel bir dil kullanabilirler. Biz nezaket kurallarına uyuyoruz. Onlardan da aynısını bekliyoruz. Tabii ki çok ahlaklı saygılı taksicilerimiz de var. Onları tenzi ediyorum. Ama bu karşılaştığımız şahıslar taksicilerin genelini töhmet altında bırakıyor.”
YETKİLİLERE SESLENDİ
Bu sorunlara çözüm önerisi sunan Soner Duman yetkililere sesleniyor: “Taksiye çıkacak şoförün önce emniyet sicil kaydına bakılması lazım, eğitim durumuna bakılması lazım, bunların SRC’leri var mı psikoteknik raporu var mı, bunlara bakılması lazım.”
TAKSİCİLER DİKKATSİZ DAVRANIYOR
Kısa mesafe gidecek müşteriye gitmek istemeyen şoförlerden şikayetçi olan Cenk Aslan , “Trafikte taksiciler hem çok hızlı gidiyor hem de makas atıyorlar. Bir anda sollayıp önüne atlayabiliyorlar. Ben bir sürücü olarak çok rahatsızım bu durumdan. Bir de belli olmuyor bir anda toplanıp kavga vs edebiliyorlar. Kısa mesafe gidecek müşteriyi aracına almak istemiyorlar. İlk arayıp çağırdığınızda daha telefondayken nereden nereye gideceksiniz diye soruyorlar. Bunu neden sorar ki bir taksici?” dedi.
TESTLERDEN GEÇMELERİ LAZIM
Psikoteknik raporlarının şaibeli olabileceğine değinen Aslan, “Yurtdışında kadın taksi şoförleri var. bence Türkiye’de de kadın taksi şoförü olması lazım. Psikoteknik raporlarını nasıl aldıkları da önemli bir detay . Testlerden herkesi geçiriyorlar bence. Ortalık psikopat tır, dolmuş, taksi şoförü dolu. Psikoloji anlamında çok daha etkin testlerden geçmeleri lazım. Şoförler bizden daha sabırlı, tahammül seviyeleri daha yüksek olmalı” diye konuştu.